Jag har svaret på FRA-frågan!

Den nya FRA-lagen är fullproppad med tillräckliga skydd för den personliga integriteten, enligt undertecknad. Vissa andra tycks vilja ha mer skydd. Men att då förespråka att lagen rivs upp så att FRA blir laglöst igen i väntan på att en ny identisk FRA-lag tas fram – är inget alternativ.

FRA-lagen ska ses som ett grundskydd som kan byggas på med tiden. Hur dessa extra skydd skulle vara utformade är det ännu ingen som lyckats att uppvisa. Men jag ska försöka lägga fram några av mina förslag:

Mitt första förslag är att låta den nya FRA-lagen få börja gälla och sedan ska en Författningsdomstol inrättas som skyddar medborgarnas fri- och rättigheter från ev. framtida socialdemokratiska regeringars maktmissbruk och försök till åsiktsregistrering.

Mitt andra förslag är att låta den nya FRA-lagen få börja gälla och sedan ska en Folkets FRA-nämnd inrättas med FRA-kritiska personer, IT-experter, fri- och rättighetskämpar som i samråd med regeringens integritetsråd övervakar FRA:s verksamhet så att signalspaningen sker enligt konstens alla regler.

Mitt tredje förslag att både förslag ett och två ska inrättas.

Det känns faktisk som att jag hittat svaret på FRA-frågan!
Eller?

Det känns faktiskt lite konstigt att jag som FRA-anhängare sitter och kommer på förbättringar med en lag som jag tycker är bra – men det visar bara hur destruktiva och enkelriktade FRA-motståndarna är…

http://www.bloggportalen.se

http://www.twingly.se

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=809633

http://www.svd.se/nyheter/artikel_1502791.svd

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=809233

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1497983.svd

http://aftonbladet.se/nyheter/article2987349.ab

Annonser

12 svar to “Jag har svaret på FRA-frågan!”

 1. Mike Says:

  Man behöver inte betrakta alla människor som misstänkta och spana i kabel bara för att man letar efter terrorister mm utefter en agenda man själv skapat.

  Det räcker med kontrolsamhället.

  vi har ju redan Eu och Rfid därtill.

  Vad mer behövs, en kamera i röven på varje medborgare ?

  Så dumma kan väl knappast någon vara , eller?

 2. Ole Dolyckan Says:

  FRA spanar efter trafik på arabiska och ryska. Hur kan du se det som en kränkning att ditt mejl passerar en maskin som bara förstår ettor och nollor? Ditt mejl är osynligt för FRA:s datorer eftersom den inte förstår dina ettor och nollor….Kamerorna är riktade bort från svenska medborgare för att skydda oss…

 3. Niklas Forslund Says:

  ”Vissa andra tycks vilja ha mer skydd. Men att då förespråka att lagen rivs upp så att FRA blir laglöst igen i väntan på att en ny identisk FRA-lag tas fram – är inget alternativ.”

  Hur kom du fram till den slutsatsen? Om lagen rivs upp innebär det att tele- och internetoperatörerna inte tvingas ansluta all internationell trafik till FRAs samverkanspunkter.

  Integritetsintrånget sker när FRA får TILLGÅNG TILL vår tele- och internet trafik. Det spelar ingen roll att man inte ska lyssna på den, och att om man ändå skulle göra det ska man radera informationen. Att söka i all trafik efter misstänkta terrorister innebär maskinell avlyssning av oss alla. Att vara avlyssnad ibland utan att veta när är samma sak som att alltid vara det. Det är inte syftet med lagen som är problemet utan konsekvenserna, både idag och långsiktigt.

  Ändra lagen så att tele- och internetoperatörerna filtrerar ut den trafik som FRA begär för aktuell spaningsinriktning, innan informationen skickas till FRA.

 4. Ole Dolyckan Says:

  ”Att söka i all trafik efter misstänkta terrorister innebär maskinell avlyssning av oss alla.”

  Nej, det stämmer inte. Svensk trafik kommer inte att skannas av FRA:s datorer. När du mejlar idag så skannas dina mejl av utländska motsvarigheter till FRA. Vad tycker du om det? Hur skulle en FRA-lag se ut för att passa dig?

 5. Niklas Forslund Says:

  Syftet är inte att skanna Svensk trafik, men det finns ingen teknisk möjlighet att undvika det. Ingen kan i förväg avgöra om en viss del av trafiken är Svensk eller inte, varken på paketnivå eller högre upp. Det krävs omfattande analyser för att avgöra det.

  Vår möjlighet att uttrycka oss fritt påverkas väldigt lite av att utländsk underrättelsetjänst avlyssnar vår mailtrafik. Skillnaden är just att dom är utländska. Utländsk underrättersetjänst är farligare för staten än för medborgarna.

  I en demokrati ska principen transparent stat, icke-transparenta medborgare gälla. Det är den enda kända principen för att i längden undvika diktatur och korruption.

  Ett alternativ till dagens lösning finns i min förra kommentar…

 6. Ole Dolyckan Says:

  ”Syftet är inte att skanna Svensk trafik, men det finns ingen teknisk möjlighet att undvika det.”

  Ehhh…Jo, det handlar om simpel IP-adressering. Jag vet t.ex. att du håller till i Härnösand pga din IP-adress i ditt inlägg. Det vill säga du är inget yttre hot…FRA kollar IP-adressen i internettrafiken och mejl så alla svensk trafik och mejl kommer passerar FRA:s datorer utan att bli skannade…

 7. Niklas Forslund Says:

  Det enda du kan avgöra genom att titta på IP-adressen är att kommunikation sker med en dator i Sverige, inte om trafiken i sig är Svensk.

  Varför ska FRA ha all trafik om man ändå bara ska filtrera ut transittrafik?
  Det är enkelt att göra den filtreringen hos ISPn. Då skulle integritetsproblemet vara ur världen.

  En lika intressant fråga på samma tema är varför FRA ska ha en kopia på all internationell telefonitrafik? Integritetsproblemet är lika stort där som i Internetfallet… Vem ska man avlyssna?

 8. Ole Dolyckan Says:

  ”Det enda du kan avgöra genom att titta på IP-adressen är att kommunikation sker med en dator i Sverige, inte om trafiken i sig är Svensk.”

  Jo, IP-adresser är uppdelade i länder.

  ”Det är enkelt att göra den filtreringen hos ISPn. Då skulle integritetsproblemet vara ur världen.”

  Det finns förslag på detta….

  En intressant fråga enligt mig är varför FRA-motståndare inte tycks anse att samtliga länder i utlandet skannar all trafik och mejl redan idag är ett problem…

 9. Niklas Forslund Says:

  ”Jo, IP-adresser är uppdelade i länder.”

  Har inte påstått något annat, träffsäkerheten är idag ungefär 98% vilket är fullt godtagbart…

  Ändra lagen så att FRA enbart får tillgång till transittrafiken så är problemet löst.

  Vilken transittrafik ska man lyssna efter i telefonitrafiken?

 10. Ole Dolyckan Says:

  ”Ändra lagen så att FRA enbart får tillgång till transittrafiken så är problemet löst.”

  Absolut. Jag är med dig…Om det är genomförbart…

  ”Vilken transittrafik ska man lyssna efter i telefonitrafiken?”

  Vet ej. Är inte insatt i telefoni.

 11. Niklas Forslund Says:

  Bra…

  Ändra då lagen på samma sätt för alla typer av trafik, så att den exkluderar all trafik med ursprung eller destination i Sverige. Oavsett vad innehållet är…

  Följaktligen blir det ingen inkoppling på dom internationella viorna för fast telefoni, där finns ingen transittrafik. För mobiltelefoni får FRA tillgång till den trafik som avser utländska mobiler som befinner sig i Sverige. Tekniskt är det enkelt att lösa.

 12. Ole Dolyckan Says:

  ”Ändra då lagen på samma sätt för alla typer av trafik, så att den exkluderar all trafik med ursprung eller destination i Sverige.”

  Absolut. Detta är på gång nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: